Home

Voettocht van Centraal Station naar Kubuswoningen


Het nieuwe Centraal Station wordt geflankeerd door het hoofdkantoor van Nationale Nederlanden en het Groothandelskantoor, het manifest van de wederopbouw. Via de Westersingel – één van de brandgrenzen na het bombardement van 1940 – wordt het Schouwburgplein doorkruist, dat eind jaren ’90 werd heringericht. Het plein wordt begrensd door de Lijnbaan, de Doelen, de Schouwburg en de Megabioscoop.

Centraal Station Ned. Architectuur Instituut Kubuswoningen 

 Markthal Calypso  De Rotterdam

De Lijnbaan was het eerste overdekte winkelcentrum van Europa en wordt met het vooroorlogse winkelcentrum verbonden door de zogenaamde Koopgoot. Via de Coolsingel wordt gewandeld van de oude landstad in de richting van de waterstad, waar oud en nieuw en ook binnenhavens en landtongen een gevarieerd contrast bieden. En route wordt duidelijk dat in de Rotterdamse veel nieuwe woningen worden gebouwd.

Na een kort bezoek aan het volop in transformatie zijnde Wijnhavenkwartier wordt gewandeld in de richting van de Binnenrotte, waar Rotterdam is ontstaan. Langs deze grote openbare ruimte zijn na de afbraak van het luchtspoor in het begin van de jaren ’90 veel nieuwe gebouwen gerealiseerd. De excursie eindigt langs de Oude Haven, waar in plaats van een in 1946 gepland groot verkeersplein, een kleinschalig uitgaans- en woongebied is gecreëerd. Hoogtepunten zijn de Kubuswoningen en het Witte Huis uit 1898, de eerste wolkenkrabber van Europa.

Reserveren: Stuur een mail naar bf@stadswandelkantoor.nl. Of bel 06-41967625 of 020-4190022.

Rondleiding Rotterdam.