Home

Kennismaking met Rotterdam


De leidraad van de wederopbouw was het Basisplan uit 1946, dat was geënt op een heldere verkeersinfrastructuur en een scheiding van stedelijke functies. Sommige uitgangspunten worden nog steeds toegepast, zoals het concentreren van bankgebouwen aan de Blaak en het clusteren van culturele gebouwen rond het Museumpark. Pas in de loop van de jaren ‘80 werd het Basisplan op essentiële punten bijgesteld. Zo werd de breedte van het Weena teruggebracht van 90 naar 60 meter en werd de limiet op de bouwhoogte losgelaten. Bovendien verviel de functie van hotelboulevard. 

Museum Boymans van Beuningen Calypso Kubuswoningen 

Maastoren Centraal Station

Binnen tien jaar tijd werd het vrij lege gebied ingevuld als hoogbouwzone. Ook moesten er veel meer woningen in het centrum worden gebouwd. Zo werd de Oude Haven niet gedempt omwille van een verkeersplein, maar werd een uitgaans- en woongebied gecreëerd, met onder meer de beroemde Kubuswoningen. Bovendien werden in 1985 een aantal openbare ruimten in de stad aangewezen die nadrukkelijk aan vernieuwing toe waren: zoals het Land van Hoboken (later het Museumpark) en het Schouwburgplein.

Tijdens de bustoer wordt duidelijk dat de driehoekige vorm van de oude ‘landstad’ intact is gebleven. Ook wordt zichtbaar dat niet alles werd gebombardeerd in 1940, maar dat een aantal markante gebouwen de oorlog overleefden.

Reserveren: Stuur een mail naar bf@stadswandelkantoor.nl. Of bel: 020-4190022, 06-41967625.

Rondleiding Rotterdam.